dijous, 29 d’octubre del 2009

Des de les Terres de l’Ebre contra el canvi climàtic...

Des de les Terres de l’Ebre contra el canvi climàtic...

futur en venda... jóvens en lluita!

Del 2 al 6 de novembre hi haurà a Barcelona la darrera ronda de negociacions abans de la Cimera de Copenhaguen de desembre de 2009, en què 192 estats han de pactar un protocol que substituirà el de Kyoto. En aquest tractat els estats s’haurien de comprometre a reduir les emissions de CO2 i d’altres gasos hivernacle, causants de l’escalfament global del planeta. Malgrat això, la tònica dominant a les negociacions ha estat la d’acceptar les pressions dels lobbys de pressió en lloc de plantejar polítiques que canvien de manera real la tendència actual.

Però el canvi climàtic no és una cosa llunyana, ni pels seus efectes ni pel que fa a la presa de decisions. A casa nostra, l’actual model energètic, urbanístic, de mobilitat i transport o la gestió dels residus i el consum generen agressions molt palpables sobre el territori, però a més, dia a dia es fan més palpables els efectes que tenen sobre el clima a nivell global a causa de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

El canvi climàtic fa desaparèixer el Delta. Un dels espais on més es veuran els efectes del canvi climàtic és el Delta de l’Ebre. La suma de les polítiques hidràuliques de les darreres dècades han deixat sense cabals i sediments el riu Ebre, provocant-li una lenta agonia que ara es veu reforçada per la pujada del nivell del mar. Per tant, a més de les agressions que provoquen els transvasaments, els embassaments, els grans regadius i la gestió mercantil de l’aigua cal afegir el canvi climàtic i, per tant, totes les seues causes.

Combustibles fòssils. Una de les amenaces latents avui en dia és la de l'anomenat “Projecte Castor”. A este projecte se'l considera com a part imprescindible per al desenvolupament energètic de l'Estat Espanyol ja que les grans reserves de gas es troben en regions políticament inestables i l'energia de combustió de gas és totalment imprescindible en el sistema capitalista i consumista actual. Per tant, estem parlant d'un projecte d'emmagatzemament de gas, i d'un centre de tractament, sumat a noves indústries de cicle combinat. Aquest projecte accentuarà més el canvi climàtic i respon a interessos especulatius, quan el peak oil és una realitat i dia a dia s’accentua la crisi energètica cal que plantegem nous camins que asseguren el futur i començar a prescindir de les energies fòssils.

Generació d’energia elèctrica. Des d'uns anys ençà el lobby nuclear ha tornat a la càrrega per a la potenciació d'aquest tipus d'energia, amb fal·làcies com la seua innocuïtat i que sigui una energia neta, ja que segons diuen no emet CO2 ... L'energia nuclear, durant tot el seu cicle (extracció del mineral d'urani, enriquiment, transport, construcció de les centrals nuclears...) consumeix altíssimes quantitats d'energies fòssils, i per tant, emet CO2 a l'atmosfera. És l’hora d’apagar les nuclears, no a la renovació de les llicències!

L'energia tèrmica, ja sigui de combustió de CO2 o de carbó, és una des les més perilloses pel que fa als nivells d'emissió de gasos contaminants a l'atmosfera. Al territori hi ha diferents projectes de centrals tèrmiques, com els de Mequinensa i Faió, o la ja construïda a Vandellòs.

L'ús brut de les energies renovables. No només cal produir energia amb fonts renovables i no contaminants, sinó que també és important plantejar quin model energètic volem, i prendre consciència que cal una disminució important de la demanda d'energia per a aturar el canvi climàtic. Paral·lelament, també cal denunciar l’ús que grans empreses energètiques fan de les energies renovables, implantant-les de manera massificada sobre el territori com està passant a la Terra Alta.

Des de Jóvens de les Terres de l'Ebre reivindiquem un model de producció d’energies renovables, distribuïda prop dels llocs de consum i a petita escala, paral·lelament a una reducció de consum.

Les indústries contaminats. Des de fa uns mesos a l’Aldea s’ha projectat construir una indústria de producció d’acer del grup extremeny Alfonso Gallardo, que aniria ubicada al Polígon Catalunya Sud. El Govern de la Generalitat li dóna suport tot i les moltes veus que qüestionen el seu inqüestionable impacte social, però també ambiental, ja que estaria situada a l’inici del Delta de l’Ebre. A les Terres de l’Ebre volem faena i un futur digne, però no el preu no pot ser haver d'hipotecar el futur de les següents generacions.

Defensem la terra i la pagesia. L’actual model agroalimentari té conseqüències greus sobre el clima, el territori i la pagesia. Cal crear alternatives a l’actual model globalitzat en mans de la gran indústria agroalimentària i tornar a un agricultura i una ramaderia de proximitat, ecològica i sense transgènics, que face possible la sobirania alimentària dels pobles.

Jóvens de les Terres de l’Ebre se suma als diferents moviments socials i organitzacions d’arreu dels Països Catalans que s’han agrupat en la campanya el clima no està en venda!. L’objectiu de la campanya és exigir que de la Cimera de Copenhaguen en surti el compromís ferm per una reducció dràstica i immediata de les emissions de gasos hivernacle, un programa creïble perquè l’ús d’energies fòssils s’hage abandonat plenament a mitjans de segle alhora que la desforestació s’hage aturat molt abans, i que s’assumeixi l’objectiu d’una concentració de CO2 a l’atmosfera no superior als 350 ppm, per evitar una interferència perillosa amb el sistema climàtic.

Perquè volem un futur digne,

el clima no està en venda!

Més informació sobre la campanya: www.elclimanoestaenvenda.wordpress.com

Jóvens de les Terres de l’Ebre

Barcelona, Octubre 2009