dimecres, 1 d’octubre de 2014

DEFENSEM EL DRET A DECIDIR, LA DEMOCRÀCIA I LA DESOBEDIÈNCIA


Ahir el Tribunal Constitucional va fer pública la suspensió de la llei de consultes i del decret llei de convocatòria pel referèndum del 9N, deixant fora de la legalitat la seua celebració. Des de Jóvens de les Terres de l’Ebre, col·lectiu en defensa del territori, considerem necessari pronunciar-nos sobre aquesta nova imposició antidemocràtica que atenta contra els drets democràtics més bàsics.

Quan les lleis o les institucions no responen als interessos o necessitats de la majoria de la població, la desobediència civil passa a ser una eina totalment legítima per defensar les reivindicacions del poble .Tant des de Jóvens  com des de molts moviments socials en defensa del territori hem practicat i hem donat suport a les accions de desobediència civil no violenta. La lluita contra la MAT, la massifiació eòlica, el Pla Caufec, les nuclears, els transvasaments de l'Ebre, la defensa de l'Horta de València o més darrerament en les accions amb la Plataforma Trens Dignes serien uns quants exemples d'una llarga llista de moments i situacions on els catalans i catalanes hem usat la desobediència civil per defensar-mos de les imposicions donades sense el consentiment del poble.

Per altra banda, el moment en què ens trobem propicia el debat sobre quin tipus de país volem si finalment Catalunya assoleix la independència. Des de Jóvens apostem per un canvi del model territorial, econòmic i social; on s’aturin les agressions al nostre territori que van des dels parcs eòlics i els “mini-transvassaments”, fins a les nuclears, la MAT o el Projecte Castor. No ho volem ni aquí ni enlloc, ja que aquest model de creixement capitalista, a més de destruir el paisatge, no repercuteix sobre els habitants del territori i hipoteca el nostre futur. 

Reivindiquem, doncs, no sols el dret a decidir si volem seguir depenent de l'Estat espanyol, sinó també sobre molts altres aspectes que afecten les nostres vides, deixant enrere els centralismes, tant de Madrid com de Barcelona. 

Tanmateix, tenim clar el paper que han de jugar les Terres de l'Ebre, cruïlla dels Països Catalans on existeix una realitat social i cultural compartida que no es pot negar i que continuarà existint. Els vincles lingüístics, culturals i econòmics amb els País Valencià i la Franja són ben vius. La nostra voluntat es seguir reforçant-los i acabar d'una vegada per totes amb totes les traves regionalistes, tan d'aquells que recentment enarboren la bandera de la independència com de l'espanyolisme més retrògrad. 

Volem, doncs, reforçar la xarxa i espais de lluita amb els jóvens del nord del País Valencià i Franja per poder tenir un futur digne a les nostres comarques i lliure dels projectes que hipotequen el nostre futur i els atacs a la nostra identitat. 


DEFENSEM EL TERRITORI.


Jóvens de les Terres de l’Ebre