divendres, 20 de març del 2009

22 de Març, tothom al carrer!


Què pretenem? Els col·lectius ciutadans, entitats ecologistes i plataformes de defensa del territori adherits a la convocatòria hem considerat necessària aquesta campanya per:

*fer visibles els nombrosos conflictes ambientals arreu del nostre territori,
*fer front a les agressions al territori al medi i la salut arreu del Principat de Catalunya,
*mostrar el nostre rebuig al model socioeconòmic actual, que comporta l’actual crisi i la destrucció del territori, per demanar un canvi profund cap a un model alternatiu veritablement sostenible,

Per què? El gran nombre de conflictes ambientals existents actualment al país ha fet palès que el Govern de la Generalitat no respecta els interessos generals de la població. Malgrat els discursos oficials, el Govern i les institucions afavoreixen els interessos de les grans corporacions privades, i destinen els recursos públics a la continuïtat d’un model neoliberal obsessionat pel creixement, responsable de la crisi econòmica i ambiental actual, i incompatible amb la preservació del medi ambient, l’equilibri territorial i el benestar social.

Denunciem: que malgrat el color del Govern ha canviat, aquest desenvolupa una política ambiental continuista respecte la que ja va generar protestes l’any 2001, que segueix sent ineficaç i contraria als interessos de la població; que afronta la crisi ambiental que provoca ignorant qualsevol demanda de canvi, amb mitjans repressius i retallada de drets i llibertats (per exemple, judicialització de les accions reivindicatives i de defensa del territori- Pla CAUFEC, transgènics,..). Denunciem l’ús pervers del llenguatge i el maquillatge “ambiental”, i la manipulació informativa que sovint reflecteixen molts mitjans de comunicació.

Demanem: un nou model de política ambiental, territorial i de sostenibilitat que impliqui transversalment els Departaments (Medi Ambient i Habitatge, Política Territorial i Obres Públiques, Agricultura i Acció Rural, Economia i Finances, Innovació, Universitats i Empresa, Salut, Educació).

Reclamem: que es posin en marxa nous models participatius per una consulta pública real i efectiva, que permeti un planejament urbanístic, territorial i d’infraestructures basat en un veritable consens. Més enllà de l’insuficient model de democràcia representativa actual (partitocràcia), cal un nou marc democràtic que possibiliti a la ciutadania implicar-se en la presa de decisions públiques. Cal normalitzar procediments i consultes que possibilitin la participació directa de la ciutadania en la presa de decisions.

Finalment, malgrat considerem que cal un canvi de model econòmic i polític, considerem que no poden passar per alt la incompetència, les decisions errònies, la manca de transparència, el desconeixement i la desatenció al territori de la gestió del Govern del President Montilla. Per això, reclamem que s’assumeixi la mala gestió del territori, que s’atengui la nostra demanda de DIMISSIÓ DELS CONSELLERS DE MEDI AMBIENT, POLITICA TERRITORIAL i AGRICULTURA i es comenci un canvi profund en l’actual gestió pública.

1 comentari:

carlos ha dit...

Qué Tal
escribo este mensaje pues en este momento estoy realizando un artículo sobre la central nuclear de Ascó y me gustaría hablar con alguno de los integrantes de esta asociación con el fin de conocer sus posturas y sus opiniones frente a lo que implica la convivencia con dicha central

Este es mi correo electrónico: cvelasquezb@gmail.com

gracias

Carlos Velásquez