diumenge, 8 de març del 2009

Presentació de la Campanya Apaguem les nuclears


Entitats convocants de la campanya ciutadana Apaguem les Nuclears van oferir ahir al matí, a la Plaça del Mercat, de Tortosa una roda de premsa per a presentar la iniciativa que té com a objectiu la no renovació de les llicències d’Ascó i Vandellòs.

A la roda de premsa hi van intervenir membres de la CANC i Jóvens de les Terres de l’Ebre, juntament amb una vintena d’activistes vestits amb granotes blanques i mascaretes, aguantant les lletres que formaven el lema: apaguem les nuclears.

Juli Loras, membre de la CANC, ha explicat l’eix central de la campanya, que és una recollida de desenes de milers de signatures de suport a una proposta de resolució que es presentarà al Parlament de Catalunya. També ha remarcat que tenim una oportunitat que no es donarà en molts anys, d’aturar Vandellòs i Ascó aprofitant que el proper any espiren les seues llicències.

Joan Gas, membre de Jóvens, ha posat l’accent sobre el nombre d’adhesions i signatures que ha rebut la campanya, tot i no haver estat presentada públicament. Ara mateix, a la campanya ja participen una trentena d’entitats de diferents àmbits, principalment de les Terres de l’Ebre, què és on ha començat la campanya.

Andreu Curto, membre de Jóvens, ha explicat que aquesta campanya s’està organitzant a través d’assemblees territorials. A les Terres de l’Ebre ja s’ha constituït, amb persones de diferents col·lectius i comarques. Al Camp de Tarragona es constituirà aquest cap de setmana, i les properes setmanes s’acabarà de concretar a altres zones com l’Àrea Metropolitana de Barcelona, les Terres de Ponent o les comarques del nord. Tot i que les signatures estaran adreçades al Parlament del Principat, es tindrà la col·laboració d’entitats d’arreu dels Països Catalans, i d’altres indrets de l’Estat. També s’ha anunciat la col·laboració amb la campanya pel tancament de Garoña.

La Campanya Apaguem les Nuclears, no només qüestiona l’energia nuclear, sinó que planteja un canvi de model energètic, per la qual cosa es mantindran contactes amb diferents col·lectius que treballen en aquest àmbit.

Finalment, Josep Sabaté, membre de Jóvens, ha explicat que el proper divendres dia 13 es realitzarà el primer acte públic de la Campanya, on participaran persones com Marcel Coderch (enginyer doctorat pel MIT), i representants destacats de la lluita antinuclear. Un dels eixos de la campanya seran els actes i debats públics on es podran desgranar els diferents arguments contraris a l’energia nuclear.

També s’ha denunciat la forta campanya del lobby nuclear, que fa notícies a partir d’especulacions sobre un suposat rellançament de l’energia nuclear a Europa.