dimarts, 31 de gener de 2012

Reflexions respecte l'ubicació del cemenetri nuclear

Des de Jóvens de les Terres de L’Ebre, no ens satisfà l’anunci fet el 30 de desembre pel ministre d’Indústria José Manuel Soria d’ubicar el cementiri nuclear al municipi de Conca, Villar de Cañas. No ens satisfà perquè considerem que el cementiri nuclear és la conseqüència d’un model energètic insostenible i injust, que prima els interessos privats per sobre del valor del patrimoni natural i de la gent que l’habita. Un model que privatitza els guanys i socialitza els costos econòmics.

A més, amb la construcció d’un cementiri s’allargarà la vida de les centrals nuclears que hi ha a les nostres terres perquè resoldrà el problema que tenen les empreses operadores de les centrals nuclears amb l’emmagatzematge del residus dins les pròpies piscines. Aquesta saturació de les piscines, és una evidència que la vida útil de les cafeteres nuclears de l'estat espanyol ja ha arribat al seu límit.

La instal·lació del cementiri nuclear respon als interessos de les grans empreses elèctriques, que veuran com l'Estat gestionarà amb diners públics els residus que han generat aquestes empreses amb les seves activitats privades i lucratives

És per això, que des de Jóvens de les Terres de l’Ebre no ens hem centrat amb la nostra lluita local per evitar que s’instal·li el cementiri nuclear a Ascó, si no que ataquem a l’arrel del problema. Mentre no hi hagi un pla general progressiu de desmantellament de les nuclears a l’Estat Espanyol seguirem estant sotmesos al jou de les empreses elèctriques, més enllà d’on s’instal·lin els residus. És per aquesta visió global que tenim del problema nuclear que des de Jóvens de les Terres de l’Ebre sempre hem utilitzat el lema: cementiri nuclear, ni a Ascó ni enlloc. Amb tot, la renovació de les llicències d’explotació i la construcció del cementiri farà augmentar el risc que suposa tenir unes centrals nuclears cada cop més envellides i per tant, més insegures.

Aquest 19 de gener hem tingut una evidència més que les nuclears del nostre territori estan obsoletes i que suposen una amenaça real per al territori i per a les persones. La central nuclear d’Ascó ha sumat un nou incident en la seva trajectòria. Tal com ens té acostumats, el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) ha tret importància al fet i l’ha qualificat d’incident de baix nivell. Sigui com sigui, cal denunciar que tenir incidents amb tanta freqüència ja és un fet greu per ell mateix, i més si tenim en compte que parlem d’energia nuclear.

Exposat el nostre plantejament, ens solidaritzem amb el poble de Villar de Cañas com una víctima més de la indústria nuclear i instem a la societat catalana a lluitar junts per un futur digne i no nuclearitzat.