dimecres, 11 d’abril de 2012

Èxit de la II Bicicletada pel Territori

ÈXIT DE LA SEGONA BICICLETADA PEL TERRITORI

Va recórrer les Terres de l’Ebre durant 3 dies – 40 persones van baixar pedalejant i fins a 150 van anar participant de forma puntual de les diferents activitats – Reivindicació i lleure, los dos puntals de l’activitat

La Segona Bicicletada ebrenca finalitzà el passat diumenge 9 d’Abril a la localitat de Deltebre, on es realitzà l’acte d’inauguració del nou Centre Social “Lo Maset”. Los participants van iniciar la pedalejada el divendres 6 a Horta de Sant Joan, on es va encendre la traca inicial i els ciclistes van baixar per la via verda fins a Bot, Prat de Comte i Pinell de Brai. La temàtica central de la primera jornada fou la problemàtica existent a la Terra Alta amb la implantació massiva de centrals eòliques, així com la instal·lació d’un magatzem de residus urbans al Pinell. Durant el dia es van succeir los actes de denuncia, difusió i debat al voltant de la problemàtica, remarcant que el problema terraltí va més enllà de les fronteres comarcals, essent l’arrel del conflicte la mala planificació territorial que s’està duent a terme a les Terres de l’Ebre.

Havent dormit al Pinell, la bicicletada va baixar cap a Xerta, on es va realitzar una penjada de pancartes contra el canal Xerta-Sénia amb parlament d’Unió de Pagesos i la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Havent dinat, una representant de la Plataforma per la Salut va explicar les retallades que s’estan produint en el sector sanitari i com aquestes afecten als ebrencs i ebrenques. Per la tarda, i havent arribat a Tortosa, los Indignats van fer xalar d’allò més als presents amb una àcida i contundent paròdia del ple de l’Ajuntament Tortosí, que hauria de fer avergonyir a més d’un polític de la ciutat. Un sopar popular i bona música van donar el toc final al dia al Casal Panxampla, situat al barri del rastre.

Lo tercer i últim dia va començar a la mateixa Tortosa amb una acció per defensar un transport públic i de qualitat a les Terres de l’Ebre i va seguir a l’Ampolla, on un vermut reivindicatiu a la Platja va servir per denunciar l’ampliació del port esportiu de la localitat. Passat lo migdia la caravana reivindicativa fou rebuda a Deltebre pels integrants del Centre Social Autogestionat lo Maset, que durant aquella jornada van fer el seu primer acte de presentació en societat amb l’explicació del que vol ser el projecte del Maset i les experiències parescudes viscudes en altres latituds. Fins i tot van tenir temps de debatre sobre el problema dels sediments al delta i veure lo documental “River Movie”, abans d’iniciar un concert dels Metabolé i una actuació del col·lectiu ARRELART.

Des de Jóvens de l’Ebre es valora molt positivament la segona bicicletada per diverses raons. En primer lloc per la dada positiva d’assistència, que es considera clarament satisfactòria i que s’espera que serveixi per consolidar la bicicletada com un dels actes de referència per al jovent ebrenc. En segon lloc per la participació de més d’una desena de persones vingudes d’altres punts dels Països Catalans. En tercer lloc per la resposta obtinguda per part dels diferents col·lectius que han col·laborat amb l’organització dels actes i amb els quals s’espera que la col·laboració sigue duradora i fructífera, amb l’objectiu d’anar plantant les llavors d’una joventut i d’una societat ebrenca cada cop més políticament activa i conscienciada. Constatem que quelcom està canviant al nostre voltant; la societat ebrenca està prenent partit i cada cop més perd la por a l’hora de lluitar contra les agressions al nostre territori i les injustícies socials i nacionals.

Pensem, a més, que el coneixement del patrimoni i de les potencialitats que tenim com a territori són un dels puntals que han de portar-nos a una major autoestima col·lectiva, així com al teiximent d’uns lligams ben forts entre tots nosaltres; individus, pobles i moviments socials de l’Ebre.