dimecres, 21 de març de 2012

Jóvens de les Terres de l’Ebre i altres col·lectius posen en marxa la Segona bicicletada ebrencaDurant los tres dies de recorregut hi han preparades xerrades, debats, concerts i mostres de cultura popular. Tot això, emmarcat dins d’un ambient festiu, però també de lluita i consciència davant les agressions al territori i les retallades socials que estem vivint.

L’objectiu de la bicicletada és visualitzar l’oposició de la societat ebrenca vers la política territorial i ambiental de les diferents administracions del territori , tant el que s’està fent com en la forma de fer-ho. Les Terres de l’Ebre pateixen un desequilibri territorial gravíssim, amb la instal·lació d’una sèrie d’infraestructures molt perjudicials a l’esquena de la societat ebrenca, on la participació i la democràcia brillen per la seua absència i on les grans empreses energètiques hi acudeixen especulant amb el permís dels polítics locals. Esta situació s’està fent més greu amb l’actual escalada de retallades, de les quals les Terres de l’Ebre no en són una excepció.

De la mateixa manera, es busca crear sinèrgies entre los diferents moviments socials i polítics organitzats arreu del territori, ja sigue des de l’òptica de les problemàtiques socials, ambientals, energètiques o territorials. Per últim, volem fomentar lo sentiment d’unió i d’orgull entre los ebrencs, de coneixença del territori i de mentalitat crítica per tal de construir un futur més digne per la nostra zona. No hi faltaran però, lo lleure i la xalera.

Lo recorregut dels tres dies passarà per la Terra Alta, Baix Ebre i Montsià. Es començarà a Horta de Sant Joan i s’acabarà a Deltebre, tot passant per diferents pobles com Prat de Compte, el Pinell de Brai, Xerta, Tortosa i l’Ampolla.

La tercera jornada (8 d'abril) coincidirà en la inauguració del Centre Social Autogestionat Lo Maset (Deltebre). Conjuntament amb la gent del Maset, hem considerat oportú ajuntar el tram final de la Bicicletada amb aquest esdeveniment, i així retroalimentar aquests dos projectes entre ells mateixos.

En la jornada de presentació es va fer un repàs de les raons que han mogut a Jóvens de l’Ebre per organitzar esta nova bicicletada. Primer de tot es va repassar la primera edició de l’any 2009, que va comptar amb una assistència d’una trentena de jóvens que van pedalejar per la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Baix Ebre. Acte seguit, i per reivindicar de forma positiva la riquesa gastronòmica de les Terres de l’Ebre es va realitzar una cata de vins de la D.O Terra Alta i una baldanada popular. Finalment vam poder ballar amb un concert dels tortosins Jamhorn’s Live, que van amenitzar la nit en la seua genuïna sound system de música reggae que va ressonar per la Capella del Centre Social Autogestionat Can Vies.

En total, mig centenar de persones van participar de l’acte de presentació d’una bicicletada que s’espera que omple de reivindicació les carreteres ebrenques durant la propera setmana santa.


Més informació: www.bicicletada.jovensebre.org \\ jovensebre@gmail.com

Telf. 645 62 00 14 - 628 69 81 69