Sylviane i Lluís, companys de la Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments han escrit la següent crònica:
Mort (i resurrecció) dels rius catalans
Crònica de l’ació: "Enterrament popular dels rius"
L’Ebre, el Ter, el Segre, el Xúquer, el Vinalopó... Els rius dels Països Catalans, víctimes de contaminació industrial i de transvasaments irresponsables, són morts. Ahir al vespre, van rebre cristiana sepultura en el decurs d’un emotiu acte celebrat a la Plaça de Sant Jaume, a les portes del Palau de la Generalitat i davant d’un atònit dispositiu dels Mossos d’Esquadra.
Partint de la parada de metro Jaume I, una processó composta per un centenar llarg de persones – principalment joves de les Terres de l’Ebre que cursen els seus estudis universitaris a les facultats barcelonines – es va dirigir fins la que fou en el seu dia “Plaça de la República”. L’acte pretenia palesar la dramàtica situació mediambiental i social que viuen les conques fluvials, com a conseqüència de la pressió especulativa, el creixement insostenible de la conurbació de la capital i la mercantilització de l’aigua.
Solemnement, un mossèn de circumstància ha enumerat les malalties que havien acabat amb la vida dels nostres rius que, l’un rere l’altre, s’anaven desplomant als peus del capellà: abocaments tòxics i de tota mena de residus, refredament de centrals nuclears, captació de cabals per a projectes urbanístics i camps de golf... Es tractava de denunciar el transvasament decidit pel govern espanyol – amb l’acord de la Generalitat – que preveu construir una nova canonada per emmenar aigua de l’Ebre des de Tarragona fins a l’àrea metropolitana. Un acte gravíssim que suposa un retorn vergonyós a les polítiques hidrològiques del PP i que obre la porta a nous transvasaments, que ja estan reclamant les comunitats autonòmiques llevantines governades per la dreta.
Un parlament ha assenyalat amb noms i cognoms els interessos privats que impulsen aquest projecte – Aigües de Barcelona, amb “La Caixa” com a principal accionista al capdavant – i el comportament hipòcrita del govern tripartit i de la Conselleria de Medi Ambient, que han tractat d’atemorir i confondre la ciutadania. Els missatges contradictoris d’aquests dies i l’arribada del primer vaixell amb aigua de l’Ebre... sota un temps plujós en són un exemple.
Tanmateix, un missatge de rebel·lia i d’esperança. Els rius poden renàixer i tornar a dur vida al seu entorn humà i als ecosistemes que en depenen. Cal una altra política, un altre model econòmic i social sostenible, respectuós amb el medi ambient i amb els interessos de la majoria de la població. Sorpresos pel gran nombre de nois i noies d’aquelles comarques presents en la manifestació, un dels organitzadors, activista de Jóvens de les Terres de l’Ebre, ens explicava: “No només es transvasa aigua. Amb els cabals hídrics, es transfereix també població, i sobretot població jove cap a Barcelona. Estem davant d’un procés de creixent desequilibri territorial”.
Amb els rius ressuscitats per la mobilització ciutadana – i amb la benedicció del mossèn, que ha llegit els deu manaments que els governs han d’observar per al respecte de les conques fluvials – l’acte ha conclòs als crits de “Lo riu és vida. No al transvasament!” i “Totes i tots a Amposta!”. Aquest proper diumenge, 18 de maig, hi serem.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada