dissabte, 23 de maig del 2009

Crònica “La lluita en defensa de l’ebre, un any després del decret de sequera”

Lo passat dijous 21 de maig, va tindre lloc a Can Vies la xerrada-debat “La lluita en defensa de l’ebre, un any després del decret de sequera”. L’acte va començar a les 8 de la tarde amb la intervenció de l’activista de la Plataforma en Defensa de l’Ebre Matilde Font què va fer un repàs de l’evolució de les diferents agressions que ha anat patint el Riu Ebre en els darrers anys, així com de les accions de denúncia que han sorgit de la societat civil ebrenca. Així, Matilde va voler remarcar què amb l’arribada del tripartit, no s’han acomplert les expectatives que la població ebrenca va dipositar en aquella alternança política. Més concretament, denuncià que amb els projectes de canalització del Segarra-Garrigues, Xerta-Sénia o l’extracció dels pous de Vinallop s’estan executant una sèrie d’obres que no responen a les necessitats reals de la població -ni de les conques emissores ni de les receptores- i que venen a ser transvasaments encoberts. En aquesta línia va voler posar èmfasi en la necessitat que el futur Pla de Conca estableixi un cabal mínim ecològic per al riu, i que per tant, posi fre a les diferents extraccions que poden posar en perill la salut del riu. A tall de conclusió, Matilde va voler destacar les greus limitacions de l’actual model econòmic, el qual, amb el seu afany d’acumular riquesa, depreda els recursos naturals dels territoris.

En el torn de preguntes un membre de Jóvens va exposar la situació actual de l’arribada dels sediments al Delta de l’Ebre, que, com és sabut són insuficients per frenar la regressió d’aquest. En aquest sentit, diversos col•lectius ebrencs han reclamat que el Pla de Conca, apart de regular el cabal mínim ecològic, gestioni de la millor manera possible l’arribada dels sediments.

Finalment, i després d’un constructiu debat, el mig centenar d’assistents van poder gaudir d’un sopar i d’una agradable nit de música ebrenca.